Lucy Csabi Agility

Mi az agility?

1980 óta tartják számon, mint hivatalos kutya sportot. Az angliai Crufts-on került megrendezésre az első verseny, amit már kötött szabályok szerint bonyolítottak le.

A feladat, hogy a körülbelül 20 akadályos pályán, megszabott sorrendben, hiba nélkül haladjon végig a kutya a lehető legrövidebb idő alatt. A végeredményt az idő és a hibapontok összesítése adja. Hibának számít az akadály leverése, zónás akadályoknál a zóna nem érintése (5 pontos hibák), az akadály előtti megtorpanás (megtagadás). Továbbá azonnali kizárást von maga után a 3 akadály megtagadás és a pályatévesztés is.

A versenyzőknek 8 percük áll rendelkezésre, hogy memorizálják a pályát és felmérjék, hogy kutyájuk milyen útvonalon tud a leghatásosabban végig futni a pályán. A versenypályán kutyával való gyakorlásra nincs lehetőség. Ezután az előre kisorsolt sorrendben futnak a versenyző párosok.

A sportról és a szabályokról röviden ennyit érdemes tudni. Ettől bővebben számos helyen tájékozódhatsz róla.

Mit jelent nekem az agility?

 

Mindenekelőtt egy csodát,

amit közösen élhetek át Lucy-val. És ezt a csodát együtt hoztuk létre. Rengeteg munkával, gyakorlással és kitartással.

Kapcsolatot. Olyan fajta együttműködést ember és állat között, ami külső szemlélőnek szinte elképzelhetetlen felfogni. Az érzés egészen káprázatos, amikor Lucy minden mozdulatomra, szavamra, de még az érzéseimre is figyel, miközben futunk.

Elköteleződést.

Ha versenyzel, akkor ez nem egy hétvégi hobby. Igenis ott kell lenni minden edzésen és beleadni mindent. Szenvedni, hogy majd akkor és ott, amikor fontos lesz, lefusd a tökéletes kört.

Feladat végrehajtását.

„Annyira jó a futamod, amilyen a terved.” – Janita Leinonen Eltervezni, elképzelni, végrehajtani. És erre csak egy lehetőséged van.

A tökéletes koncentrációt.

Bármi, ami megzavar engem, az megzavarja Lucy-t. Ha csak a pálya létezik és a feladat, akkor Lucy-t sem érdekli más. Ezért a futamok előtt nekem is fel kell készülni lélekben, és rá kell hangolódni. Aztán Lucy-val is elkezdjük a harci táncunkat. Bemelegítés, kis játék, kis felpörgetés, és már jövünk is. Kemény feladat pont arra a 40mp-re felkészíteni a kutyát. A pontos forgatókönyvet, hogy mi működik a legjobban, még 1 év intenzív versenyzés után sem sikerült megtalálnunk. De rajta vagyunk. Mert majd egyszer eljön a nap, amikor nem lehet legyinteni, nem lehet hibázni.

Tiszteletet

Furán hangzik ugye? Tisztelni egy négylábút? Bizony, ezt is meg kell tanulni. Tisztelned kell lényét, hogy egy ugyanolyan lélegző teremtmény mint Te.

Pont azért szeretjük őket, mert megvannak a maguk érzéseik, az önálló gondolataik és a szükségleteik. Ismerned kell minden rezdülését, tekintetét és mozdulatát. Neked kell tudni, neked kell érezni, hogy mikor nem lesz képes dolgokra és mikor egyszerűen csak nincs kedve dolgokhoz. A szükségleteire is neked kell odafigyelni. Egy magasan motiválható border konkrétan elfelejthet inni, pihenni, mert csak a feladaton pörög az agya.

De talán még fontosabb, hogy neked is ki kell vívni az Ő tiszteletét. Ha nem vesz komolyan, nem lesz jó partnered. Nem csak agility-ben, de mindennapi életben sem.

Bizalmat

Nekem eddig is ez volt és még a mai napig is ez a legnehezebb rész Lucy nevelésében és tréningezésében is. Keményen dolgozunk a feladaton, vagyis inkább csak én. Lucy bízik bennem.

Mert a bizalomnak természetesen kölcsönösnek kell lennie. Ha azt akarod, hogy fénysebességgel vágtasson a kutya a pályán, akkor neki is bíznia kell benned. Tudnia kell, hogy nem kergeted bele olyan helyzetbe, ami veszélyes lehet. Mert lehet az agility-t sok mindennek mondani, de veszélytelennek nem. Két akadály között egy maximum két vágtányi ideje van a kutyának irányt változtatni. A kései jelzés nagyon csúnya balesetekbe torkollhat.

A tréning

Nem vagyok a téma avatott szakértője, mivel nem régóta űzöm a sportot és összehasonlítási alapom sincs, de talán az egyik legzseniálisabb módszer szerint sajátítottuk az agilityt technikáit.

Sokáig nem voltam vele tisztában, de az első perctől kezdve a One Mind Dogs agility tréning metodika alapján folytak az edzéseink.

Az OMD alapja, hogy a kutya ösztönös viselkedését irányítva bírjuk rá az elvárt viselkedési formára. Az ehhez hasonló módszerek, most amúgy is nagyon népszerűek a kutyázás minden területén. Meglátásom szerint ezek okozzák a legkisebb frusztrációt a kutyában, ha valamit nem sikerül megcsinálnia, mert igazából nem is konkrét parancsokat követ, hanem a természetes reakcióit irányítja a felvezető. A csalódottság csökkentésével kiegyensúlyozottabb és „stabilabb” kutyát nevelhetsz mindamellett, hogy Te magad is egyre közelebb kerülsz kedvencedhez. Gondolj bele. Mennyivel könnyebb neked elkutyulódni, mint kedvencednek megemberesedni.

Az OMD-ről olvass bátran a metodika honlapján vagy nézd meg a bemutató videót.

Ha úgy gondolod barátaidnak is tetszene az oldal,
oszd meg velük!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email