Nacreous Beauty of Dashing Dawn

Lucy vagy leánykori nevén: Nacreous Beauty of Dashing Dawn

Engedd meg, hogy bemutassam neked Lucy-t, a mi kis hercegnőnket.

Lucy egy show kennelből származik, ami annyit jelent, hogy generációkra visszamenőleg a tenyésztés során inkább a küllem és genetika játszott fontos szerepet a megfelelő tenyészpár kiválasztása során. De akkor honnan van Lucy olthatatlan munkakedve és őrült tempója?

Lucy tenyésztőjétől kaptunk pár háttér infót, amivel már kicsit világosabb lett a kép.

  • Apai ágon mindkét nagyszülő munkavizsgával rendelkezik. Ez itthon eléggé kuriózum, nem nagyon van/volt ilyen show alom, ahol dolgoznak a szülők.
  • Anyai ágon pedig Ryan apukája Olaszországban mai napig aktív vízimentő a tengeren, és neki is van terelő munkavizsgája.

 

Szóval a felmenők legkevésbé sem a klasszikus semmittevő show vonal. 🙂

Általánosságban elmondható, hogy a show vonalú border collie-k nyugodtabbak, hobbi tartásra, családi kutyának jobban alkalmasabbak, mint munka vonalú társaik. Tehát, ha mindenképpen border az álom kutya, de nem sportolás és munkavégzés a cél, akkor érdemes a show vonallal foglalkozó tenyésztőket megkeresned.

Persze a border collie ettől még border collie. Jóval több figyelmet és időt igényel, mint a többi fajta általában.

Jelleme

Lucy végtelenül motiválható, egész nap képes a munkára fáradhatatlanul. Mindemellett sikerült elérni, hogy egész nap képes a pihenésre és henyélésre is, ha éppen ez a „feladat”.

Intelligenciája

Élénk figyelmű, intelligenciája még a tapasztalt kutyásokat is meglepi. Tudom, mindenhol azt nyomják, hogy a legintelligensebb kutya a border collie.

Ezért mindenki azt hiszi, hogy ripsz-ropsz tanul trükköket, bármire megtanítható és mindig jól viselkedik. Na persze… Az előbbiek mind igazak, ha mérhetetlen mennyiségű munkát és következetességet teszel bele a nevelésbe.

Hol nyilvánul meg szerintem ez az intelligencia? Ott, hogy képes előre gondolkodni. De nem úgy, mint a többi fajta. 3-4 lépésre előre tudja mi fog történni, ha csinál valamit.

Egy problémát többféleképpen is képes megoldani ezen lépések variálásával. Nehéz leírni, hogy mi történik ilyenkor pontosan, aki élt már border-el, az viszont biztosan tapasztalta már.

Kutyákkal

Lucy a többi kutyával barátságos, megadó. Egyedül a nagyon nyomuló kutyákat nem bírja. Szuper jelzéskészlettel tudatja, hogy csitu van haver, mert nem tetszik, amit csinálsz.

No meg persze a kettyinteni vágyó kanok. Nekik 30 másodperc áll rendelkezésükre a szagolgatásra meg a bujcizásra, utána tipli vagy jön a fogcsattogtatás.

Hercegnő lévén viszont szereti a finoman, úriember módjára közeledő kanokat. Általában belőlük lesznek Lucy barátai.

Emberekkel

Emberekkel nagyon közvetlen, egy kedves hang és már kapható is egy simogatásra. Utána egyből keresi a húzogatós játékát, hátha kapható a simabőrü is cserébe egy kis játékra.

4-5 éves korig a gyerekeket is jól tűri 2-3 órán át. Utána szelíden félre vonul, hogy most már elég. Ezt észre kell venni.

A nagyobb gyerkőcök pedig már igazi játszópajtások. Labdázás, birkózás, futkározás, bármi jöhet. Mehet a buli egész nap.

Összességében

Mindent összevetve milyen vele az élet? Fantasztikus! Bármikor-bárhova el lehet vinni. Mindig példásan viselkedik, nem zavar senkit. 

De amikor edzés, verseny, terelés, gyakorlás vagy bármi van, ami hozzá kötődik? Fáradhatatlan, koncentrált és végtelenül motivált. Lehet ennél jobbat kívánni? Aligha…

A száraz tények

  • Név: Nacreous Beauty of Dashing Dawn, Lucy
  • Neme: szuka
  • Születési idő: 2017.06.07
  • Szín: fekete-fehér
  • Magasság: 46,5cm
  • Súly 12,3 kg
  • Egészség: genetika okán TNS, CEA és CL mentes

Származása

HJCH Invisible Marks of Dashing Dawn Hun Youth Ch Flower Of Old Hill Keaton [Hun] Multi Ch Soul Almighty At Pic Pokey [Svn] Multi Ch Waveney Caught In Time [Aus]
Multi Ch Bay Of Gold [Ita]
Multi Ch Flower Of Old Hill Gesa [Hun] Claygar Boot Scootin’ Boogie At Accra
Hun Int Ch Vigour Of Blackmountain Alisha-Emily [Hun]
Amelie Dash Kateldor [Cze] For-Ek Of Dajavera [Cze] Aut Youth Ch Nice Of You To Come Bye Jerry-Lee [Ned]
Cze Grand Ch Amy Dajavera [Cze]
Doreen Z Jasminovych Hor [Cze] Shoreland Goldmine To Energies [Usa]
Joy Vom Skuddenhof [Deu]
MultiJCH Heaven’s on Fire of Dashing Dawn Multi Ch Sherlock Holmes Dei Rovi Fioriti (LOI 12137692) [Ita] Aut Deu (Club+VDH) Ch Simaro Dressed In Black [Deu] Sh Ch Aus Ch Danari De Beers ShCM [Aus]
Aut Ch Simaro Angelina Jolie [Deu]
Tonkory Yours Truly Sh Ch Pikkupaimenen Great Pretender At Locheil [Fin]
Tonkory C’est La Vie
IntCH Catch The Wind Of Dashing Dawn Forestry Farm Teddy-Bear [Hun] Hun Ch Wendevick Elgar [Bel]
Mona Lisa Of Forestry Farm [Hun]
Mne Srb Ch Love Of Scotland Breanna [Hun] Multi Ch Greenpire Burlington [Hun]
 Aut Hun Ch Love Of Scotland Alyth [Hun]