Én a Szuper Tréner gyakorlat vége…

LPM&P tréner képzés - fotó: Kreidlmayer János

Olyan gyorsan elment ez a pár hónap. Mennyi, de mennyi élménnyel gazdagodtam és rengeteg szuper embert ismertem meg.

Hiányozni fognak ezek a szombatok még úgy is, hogy hajnalban kellett kelni és indulni Gödöllőre. Aztán egész nap a hidegben tanulni, hogy hogyan tudjuk a kutyát együttműködésre késztetni.

Az alap együttműködési program mellett nagyon sok új aktivitással találkoztunk és számomra eddig teljesen vagy részben ismeretlen kutyás sportokat ismertünk meg Lucyval.

Mit kaptam ezen alkalmak alatt? Egy másik látásmódot. Elkezdtem LÁTNI a kutyákat. Elkezdtem jobban megismerni Lucyt, közelebbről illetve kicsit kívülről látni a kapcsolatunkat.

Ő és én

Emiatt lettem kissé csalódott, mert rá kellett jönnöm, hogy a kettőnk között lévő szimbiózis nem tökéletes (már ha létezik tökéletes kapcsolat).

Erősebb a kapcsolódás az én oldalamról. A túlzott rajongásom iránta, amikor kimutatásra kerül, sokszor kihátrálásra készteti a szituációból.

A még erősebb keretek helyett egy kis teret kéne neki hagynom, hogy élhesse a saját életét? Ezen még dolgozni kell, de megtalálom a választ.

Nagyon jó példa előttem Éva és Lucy kapcsolata. Egészen máshogy kapcsolódnak egymáshoz. Kapcsolatuk sokkal bensőségesebb és lágyabb. A helyzetből adódóan Évának jóval kevesebbet kell kontrollálni Lucyt, így szinte mindig csak a pozitív élmények kötődnek hozzá.

Nekem viszont muszáj néha kontroll alatt tartani. Mivel együtt csinálunk mindent így segítenem kell neki elboldogulni a mi világunkban. Tudom, hogy kívülről a többségnek nem úgy tűnik, de egy borderrel korántsem egyszerű az élet. A végtelen intelligencia, energia és tenni akarás könnyen fordulhat át nem kívánt viselkedésbe.

Most annyit próbálok, hogy az idővel már szinte “elvárt” dolgokra is mindig ráerősítek szociálisan, sőt néha még jutifalatot is viszek magammal. 🙂

Itt ilyenekre kell gondolni, mint “erre gyere”, “ne menj oda”, “gyere ide”, “pihenj”, “ül”, “fekszik” és hasonlók. Ha már évek óta tudja ezeket a kutya, a gazdik hajlamosak elfelejteni, hogy ezek mind-mind komoly erőfeszítést igényelnek tőle.

Én is beleestem ebbe a hibába. De a felismerés már megvan, innen csak rajtam múlik.

Illetve sokkal finomabban közeledek már egy ideje felé minden helyzetben. Lucy nagyon érzékeny, így a hirtelen dolgokra ő is hirtelenül reagál. Itt arra gondolok, hogy ha fekszik valahol, akkor lassan és kedvesen közelítek felé egy simiért és nem rontok rá, hogy “Szevasz kiskutyám, de irtó cuki vagy, had dögönyözzelek meg!!!”

A másik tipikusan ilyen szitu, amikor dolgozom. A székből szeretek hirtelen felpattanni. Lucy ekkor szintén egyből talpra ugrik a másodperc tört része alatt. Szintén már egy ideje próbálom ezeket a mozdulatokat is normál tempóban végrehajtani, hogy maximum az érdeklődését keltsem fel, hogy hova indulok.

Aktivitások

Mindent összevetve Lucy káprázatos. Szinte minden új sportban és aktivitásban tehetséges legyen szó szimatmunkáról, pullerről, frisbeeről, mantrailingről.

Most kellett rájönnöm, hogy nagyon de nagyon sokat foglalkoztam vele fiatal korában és így szinte mindenbe egyből bele tudnánk vágni. Kiváló alapokkal rendelkezik.

Persze nem kell még egy sport vagy kutyás hobbi az agility mellé. Épp elég ezt is menedzselni. Na meg számomra még mindig az a csúcs.

Majd maximum akkor, ha véletlenül megjelenik az életünkben egy másik fajtájú kutya, mondjuk valami retriever féleség. Akkor majd valami szimatolós mókát tuti kipróbálunk. – Csak Évának írom: Tudom Drágám, majd egyszer. :*

Végszó

Ha végigolvastad már talán kezded te is kapiskálni, hogy milyen apró dolgokon múlik az, hogy milyen kapcsolatot tudsz építeni a kutyáddal, és talán azt is láthatod, hogy nem a kutyától kell várni a megoldásokat a te problémáidra.

A legnehezebb rész a felismerés. Erre volt tökéletes ez a Láthatatlan Póráz Módszer & Program Tréner képzés.

Ülni, feküdni, maradni, láb mellett menni, bójákat kerültetni bárki meg tudja tanítani a kutyáját akár Youtube-ról is. De látni, érteni és érezni őt aligha.

A módszerben egy olyan látásmódot ismerhettem meg és élhettem át, ami nem mindennapi, így nem is feltétlen való mindenkinek. De, ha te el tudod engedni, hogy mindig a kutya a hibás, ha el tudod fogadni, hogy a problémátokra való megoldás kulcsa TE vagy, akkor ez lesz a neked való módszer.

Már alig várom, hogy átadhassam ezt a tudást a leendő gazdijaimnak és elvihessem őket egy utazásra a kutyázás fantasztikus világába.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Hasonló bejegyzések

Kutya az utcán
Kedvencek

A világ kutya szemmel

Fotó: Sammy-Williams a Pixabay által. Milyen a világ egy embernek? Először is kezdjük azzal, hogy milyen számodra a világ. Kiszámítható, biztonságos. Tudod, hogy mikor mehetsz

Bővebben »
Én-A-Szuper-Tréner-8-alkalom-12
Egyéb bejegyzések

Én a Szuper Tréner 8. nap

Bevezető Muszáj egy kis felvezetést is írnom ehhez a naphoz, hogy érezd mennyire is volt fontos tapasztalás. A csütörtöki csepeli edzés után Lucy az edzőnknél

Bővebben »
FB_IMG_1600587120958.jpg
Kutya nevelés

Én a Szuper Tréner 3.nap

Túl vagyunk a 3. napon, ami egyben a második gyakorlati óránk volt. Most egészen kipihenten érkeztünk a tréningre az ismét sűrű hét ellenére. Alap program

Bővebben »
Lucy és Csabi

Sári Csaba

Családi kutyatréner és full time border apuka

“Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer.

De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra.

Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra…

Antoine de Saint-Exupéry

Személyes kedvenceim