A világ kutya szemmel

Kutya az utcán
Fotó: Sammy-Williams a Pixabay által.

Milyen a világ egy embernek?

Először is kezdjük azzal, hogy milyen számodra a világ. Kiszámítható, biztonságos.

 • Tudod, hogy mikor mehetsz át az utcán, hogy ne üssön el az autó.
 • Tudod, hogy mit lehet megenni és mit nem.
 • Azt is tudod, hogy nem fogsz éhen halni.
 • Az ajtó csengő nem a pokol hét lovasát jelzi.
 • A lépcsőházban szembe jövő ember nem fog megtámadni.
 • No meg a porszívó sem fog az életedre törni, hiába olyan hangos. ?

Ezeket honnan tudod? Onnan, hogy gyerekkorodban a szüleid megtanítottak rá. A környezet, amiben élsz ismerős, ezért nyugodt tudsz maradni.

Viszont téged is érhetnek váratlan helyzetek. Mi van akkor, ha egy kis településen éled az életed? Frusztráló és idegesítő érzés járni kelni a fővárosban, ugye?

Leéltél mondjuk negyven évet Magyarországon. Elmész először külföldre. Nem érzed magad kicsit elveszve? Más nyelv, más szokások. Nem áll meg neked a busz? Ja, hogy le kellett volna intened! De mégis honnan kellett volna ezt tudni? Nem ártana egy idegenvezető, akire rábízhatod magad.

A hasonló példákat sorolhatnám hosszú sorokon át, de talán már ebből is érzed, hogy mit él át a kutyusod nap, mint nap.

Milyen a világ egy kutyának?

Problémás helyzetben vannak a kutyák. Ők egy olyan ragadozó fajhoz tartoznak, melyből az ember társasági kutyák esetén teljesen kiölte a létfenntartáshoz szükséges ösztönöket, munkakutyák esetén pedig átalakította azokat saját hasznára. Így életben maradásuk az ember nélkül nehézkessé vált.

Ezért muszáj nekik az emberre támaszkodni. Az ember lesz az ő idegenvezetője.

Merthogy, a kutya szemszögéből a világ félelmetes, pláne ha városi környezetről beszélünk. Iszonyúan zajos, tele van mindenféle szaggal, mindig tele új ingerekkel, emberekkel, kutyákkal. Sohasem tudhatja mikor ehet legközelebb. Nem tudhatja azt sem, hogy az egész napos pihenés után melyik pillanatban kell erejének 100%-át használni.

Mindehez még hozzá társulnak rendkívül kifinomult érzékei, páratlan részletmegfigyelő képessége és az ösztönei, melyeket nem fojtanak el szociális és társadalmi normák.

Te pedig ebben a világban kívánod tőle, hogy legyen nyugodt, sétáljon melletted laza pórázon, üljön és figyeljen rád, míg átmentek az úttesten és várakozzon hosszú perceket, amikor összefutsz valakivel az utcán.

A legtöbbször ott követjük el a hibát, hogy ebbe bele sem gondolunk. Azt hisszük, hogy ami nekünk egyértelmű, az számukra is az.

Nagyon káros lehet a köztetek lévő kapcsolatra, ha Ő nem érti pontosan, hogy miért hozol meg bizonyos döntéseket, melyek befolyásolják az életét.

A megoldás

Mit tudsz tenni, hogy biztonságossá tedd neki a világot?

 1. Vigyél rendszert az életébe. A lehetőségeidhez képest minden nap történjen minden ugyanúgy. Ugyanabban az időben séta, játék, pihenés, etetés. Kissé humanizáló kijelentés, de a kutyák a megszokásaik rabjai. Az állandó napirend kiegyensúlyozottabbá teszi őt. Ez az alap.
 2. Utána teremts neki egy világot, ahol Te vagy a vezetője (nem, nem a falkavezére), örömmel és bizalommal működik veled együtt.
 3. Tanulja meg elfogadni tőled a kontrollt, hogy megvédhesd a rá leselkedő veszélyektől.
 4. Bármit csinálsz is vele, figyelj rá. Pár példa: Ha kifejezetten sétálni viszed, akkor menet közben ne telefonálgass, ne Facebookozz, ne gyújts rá cigire és a többi… Az legyen az Ő ideje. Ha tömegbe mentek, figyelj rá. Figyeld a jelzéseit. Ha sok neki, akkor keress pár percre egy félreeső sarkot.
 5. Elégítsd ki az igényeit. Ez lesz a legnehezebb. Például az, hogy séta alatt hagyod szaglászni. Akár percekig ugyanazt a fűszálat. Neked ez nem jelent semmit, de neki nagyon sokat. Egy ősi ösztönét hagyod neki így kielégíteni, hiszen így gyűjt információt az Őt körülvevő világról. Legyetek aktívak, játssz vele sokat. De ne csak labdázzatok. Találjatok más feladatokat, eszközöket. Manapság 15 éve alatt sem lehet kifogyni a különböző kutyás játék vagy sportlehetőségekből. Ne feledd, nincs az a jutalomfalat mennyiség, ami pótolná neki azt, hogy veled lehet. Ha még közben futkározhat és feladatokat hajthat végre, akkor szinte nincs is miről beszélni.

Ha az előbbieket sikerül felépíteni, akkor egy kiegyensúlyozott, „szófogadó”, csodálatos eb lesz a társad. Valószínűleg mentesen minden viselkedési problémától.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésed lenne, keress bizalommal!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Hasonló bejegyzések

Én-A-Szuper-Tréner-8-alkalom-12
Egyéb bejegyzések

Én a Szuper Tréner 8. nap

Bevezető Muszáj egy kis felvezetést is írnom ehhez a naphoz, hogy érezd mennyire is volt fontos tapasztalás. A csütörtöki csepeli edzés után Lucy az edzőnknél

Bővebben »
FB_IMG_1600587120958.jpg
Kutya nevelés

Én a Szuper Tréner 3.nap

Túl vagyunk a 3. napon, ami egyben a második gyakorlati óránk volt. Most egészen kipihenten érkeztünk a tréningre az ismét sűrű hét ellenére. Alap program

Bővebben »
Lucy és Csabi

Sári Csaba

Családi kutyatréner és full time border apuka

“Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer.

De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra.

Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra…

Antoine de Saint-Exupéry

Személyes kedvenceim